Wat is thermografie en hoe kijk je hiernaar?

Volgens Wikipedia: Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij men de temperatuur in kaart brengt. Dit gebeurt met een thermografische camera: een camera die is uitgerust met een optiek voor infrarood en een detector die de golflengte analyseert.
Deze techniek bestaat al heel lang, maar voorheen waren de camera’s erg groot en duur. Doordat de technologie een vlucht heeft genomen, worden thermocamera’s steeds handzamer, maar ook betaalbaarder. Nu wordt het interessant!

Voor mij is thermografie een mooie aanvulling op mijn bestaande kennis. Ik vind het belangrijk om een thermofoto in de goede context te kunnen zien. Een losse foto zegt eigenlijk niets. Ik wil graag weten of het protocol is gevolgd om de foto te maken. Heeft een paard bijvoorbeeld met een kant in de zon gestaan? Of heeft de eigenaar net enorm zijn best gedaan om nog even die vlek weg te poetsen voor ik kwam? Dit heeft allemaal effect. Daarnaast wil ik ook een kleurenpalet op de foto. De kleuren an sich zeggen mij namelijk niks, aangezien je verschillende kleurpaletten kan instellen. Hierdoor is het dus niet altijd zo dat de kleur ROOD ook aangeeft dat daar de meeste warmte is. En de temperatuur verdeling is van belang: tussen welke graden speelt de kleurenschaal zich af? Als deze twee dingen (kleurenpalet en temperatuur) niet op de foto erbij staan is het dus al geen goede foto om te beoordelen. Er zijn nog veel meer beoordelingspunten, dit is nog maar het begin.

 

Mocht ik bijvoorbeeld het vermoeden hebben dat een bepaalde pees geïrriteerd is en dit lijkt op de foto ook zo te zijn. Dan wil ik graag dat dit ook klopt met het verhaal van de eigenaar en ik kijk ook bij het bewegen of ik bijzonderheden/compensaties zie. Daarna maak ik opnieuw foto’s en kan ik nog een kort klinisch onderzoek doen, waarbij ik voel na verdikkingen in de pees en pijnlijkheid. Dit moet dus duidelijk na de tweede foto’s gebeuren, want anders zijn de foto’s niet betrouwbaar en zal de pees sowieso warmer zijn als ik met mijn handen aan de pees heb gezeten.
Je kan alleen met de thermocamera zien dat een pees warmer is, dan weet je eigenlijk nog niets. Want het paard kan zich net verstapt hebben en dan is er eigenlijk niks aan de hand. Of het paard kan echt een scheur in de pees hebben. Dit kan je niet met thermografie diagnosticeren, hier heb je echt een echo voor nodig en dus een dierenarts.

Voor de natuurkunde liefhebbers: De werking van de camera steunt op de Wet van Wien. De verschuivingswet van Wien is een door Wilhelm Wien opgestelde wet die zegt dat de energiedichtheid ten opzichte van golflengte van de warmtestraling van een zwarte straler bij elke absolute temperatuur dezelfde functie van de golflengte is, afgezien van schaling van de golflengte zodanig dat λ ⋅ T = constant {\displaystyle \lambda \cdot T={\text{constant}}}

en schaling van de functiewaarden; nauwkeuriger gezegd: het vermogen per oppervlakte-eenheid per golflengte-eenheid (in de zin van: gedeeld door de lengte van het betreffende kleine golflengte-interval) is het product van een functie van T {\displaystyle T} en een functie van λ T {\displaystyle \lambda T}. Dit komt erop neer dat een dubbellogaritmische grafiek van dit vermogen als functie van golflengte bij verandering van T {\displaystyle T} alleen maar horizontaal en verticaal verschuift, en dat de horizontale verschuiving per vertienvoudiging van T {\displaystyle T} één decade naar links is.

De wet kan ook geformuleerd worden in termen van het vermogen per frequentie-eenheid: per oppervlakte-eenheid is dit het product van een functie van T {\displaystyle T} en een functie van f / T {\displaystyle f/T}.

Hee, ik ben Geoske

Regelmatige thermografische controles geven ook inzicht in de dynamiek van een lichaam. Hierdoor kan overbelasting of verkeerde belasting in een vroeg stadium worden herkend.

Geef iets superwaardevols gratis weg in ruil voor een e-mail adres
meer blogs